Startside
Nyheder
Program
Om klubben
Bestyrelsen
Fotos
Links
Madopskrifter
Stikord
Arkiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garanti for julestemning i Den Gamle By

Af KAY RASMUSSEN

Offentliggjort 16.11.07 kl. 13:57

Den Gamle Bys julemand mener, at dette års juleudstilling er den hidtil flotteste. Borgmester Nicolai Wammen (S) tænder lørdag museets store juletræ.

Kniber det med at komme i den rette julestemning, er det et sikkert middel: Et besøg Den Gamle By, som på lørdag åbner årets særudstilling og dermed indleder årets ”Jul i Den Gamle By”.


De seneste tre år har museumsinspektør Jens Ingvordsen, der uofficielt er museets julemand, haft ansvaret for julens særudstilling, og han mener, at det er den hidtil flotteste af de tre, som han har stået med ansvaret for.

Udstillingens tema er ”Jul i Butikken”, hvilket mange voksne vil forbinde med at »blive slæbt med i byen på juleindkøb og se juleudstillingerne i butikkernes vinduer. Nogle typiske udstillinger - heraf mange mekaniske - viser vi i år,« fortæller Jens Ingvordsen.

Jorn-nisse
For et år siden kundgjorde museet, at det gerne ville låne eller købe mekaniske julenisser til dette års særudstilling. Det førte til en del meget interessante henvender fra private over hele landet.

Mest opsigtsvækkende er måske en ikke specielt flot, men i særklasse usædvanlig julenisse:

»Vi tror, at nissen er malet af Asger Jorn måske i slutningen af 1930'erne. Den stammer fra en købmandsbutik i Brønderslev, hvis indehaver kendte Asger Jorn. Vi overvejer nu at få en Jorn-ekspert til at vurdere den,« siger Jens Ingvordsen.

Har lånt effekter
Den Gamle By har lånt en del effekter, og det betyder, at man flere steder i landet for første gang i mange år må undvære særlige mekaniske julenisser og -mænd.

F.eks. er der en mandshøj julemand, der kan nikke venligt. Og en optiker i Hadsten Centret har i 20 år haft en imponerende stor juleudstilling fra 1950'erne stående - men ikke i år, da den nu er udlånt.

Hadsten Modeljernbane Klub har med meget kort varsel fremstillet en opstilling med tog, der kører i et vinterlandskab.

En sjældenhed er en siddende nisse, der arbejder som skrædder. Den har museet købt hos en københavnsk antikvitetshandler for 10.000 kr.

»Det er første gang, at jeg overhovedet har set en mekanisk juledukke til salg hos en antikvitetshandler,« siger Jens Ingvordsen.

Byens Varehus
Bagest i museets museumsbygning ved Møntmestergården er der to indkøbsgader, hvor museet giver en fornemmelse af, hvordan det var at se på juleudstillinger i midten af 1970'erne. Her finder man også ”Byens Varehus”.

Meget speciel er også en montre om bogen ”Peter Jul” gennem tiderne. Her viser museet den sjældne førsteudgave af bogen fra den 15. december 1866. Der er lavet forstørrelser af de enkelte bogsider, som også vises i montren, sammen med senere udgaver af bogen. Senest én, som tegneren Mads Stage var med til at udgive i 2002.

Foruden særudstillingen kan gæster besøge det traditionelle ”Jul i Den Gamle By” med alskens markedsboder, levende museum og salg i alle de øvrige butikker.

Traditionen tro tænder byens borgmester lørdag kl. 11 det store juletræ i Den Gamle By for at markere, at nu jules der på museet. Der er åbent frem til den 22. december alle hverdage fra kl. 9-19, og i weekends fra kl. 10-17.

  Tilbage til nyheder