Opskriftindex

  Opskrifter den 24. februar 2014 149
Print Opskrift i PDF

 

Hovedret

Ingredienser:

Antal personer:4

ca. 600 gr.

svinemørbrad

6-8 skv.

lufttørret skinke el. lignende

1 stk.

løg

500 gr.

butterdej (færdiglavet)

250 gr.

champignon

1 stk.

peber rød (snack el. 1 chili)

2 stk.

æggeblommer (til pensling)

1 spsk.

Dijon sennep
1 spsk. honning flydende
olie til stegning, salt og peber

Hasselbackkartofler:

1 kg.

kartofler (mellemstore)

2-3 tsk.

basilikum tørret

½ pak.

bacon
olie, salt og peber
Whiskysauce:
1 ds. tomatkoncentrat
1 stk. løg finthakket
5 dl. piskefløde
4 spsk. whisky
½ tsk. rosmarin tørret
 

Fremgangsmåde: Hak champignoner fint, tilsæt 1 tsk. salt og steg dem i meget lidt olie på en pande til alt vandet er fordampet. Hak løget fint og steg med de sidste minutter, så de bliver klare (ikke brune), rens peberen for stilk og kerner, skær i fine strimler og derefter i tern. Skal ikke steges, men hældes på panden og blandes i. Smag blandingen til med måske lidt mere salt og peber. Kom massen på en tallerken og lad den afkøle.

Kødet afpudses for sener, der hvor den spidse ende er halv så tyk som midten af mørbraden, bukkes den om, så »pølsen« får en pæn facon, rids evt. på langs hvor spidsen slutter. Bind et par omgange bomuldssnor om for at holde spidsen på plads. Drys kødet med salt og peber, hæld et par spsk. olie på en pande, når olien er rigtig godt varm, brunes kødet hurtigt på alle sider, (skal ikke steges) og køles derefter af.

Bland sennep og honning og smør det på det afkølede kød på alle sider. Fjern snoren.

Tag et stort stykke film (dobbelt), læg skinkeskiver på midten så de overlapper hinanden lidt, smør champ./løg blandingen på skinkeskiverne, læg kødet på midten, pak det ind i filmen, vrid enderne stramt sammen (som en pølse) og læg kødet på køl i ½ time.

 

Butterdejen rulles ud på et meldrysset bord, i tykkelse så kødet kan »pakkes ind«. Fjern filmen fra kødet og læg det midt på dejen, pensl kanterne med sammenpisket æg, fold dejen omkring kødet, skær overskydende dej fra og læg kødet på en bageplade (m. bagepapir) med samlingen nedad. Pensl med æg og sæt på køl i ca. 20 min. Tænd ovnen på 200º, rids dejen let i ca. 1 cm. tern på skrå, eller lav dit eget mønster med den overskydende dej. Pensl igen med æg og sæt i ovnen i 20 min. skru ned til 180º og bag ca. 15 min. mere. Har du stegetermometer, skal centrum temp. være knap 60º. Husk at dejen isolerer kødet så temperaturen vil stige efter kødet er kommet ud af ovnen. Lad det hvile inden udskæring.

 

Hasselbackkartofler:  Skræl og skyl kartoflerne. Giv den fladeste side et pr strøg på mandolin-jernet så den kan stå på siden. Stik et stegespyd gennem kartoflen forneden og skær kartoflerne i ca. 4-5 mm. skiver uden at skære helt igennem. Skær baconskiverne i ca. 2 cm. stykker og læg en skive i hvert snit. Pensl med olie, drys med salt og basilikum. Sæt kartoflerne op en bageplade og steg dem i ovnen ved 200º i ca. en time (afhængig af størrelse), pensl gerne et par gange med olie undervejs.

 

Whiskysauce:  Hak løget meget fint. Kom det i en lille gryde med en spsk. olie og svits dem klare. Tilsæt tomatpureen og rosmarin og rør det godt sammen, tilsæt fløden og lad det småsimre nogle minutter, smag til med salt og peber og hæld whiskyen i til sidst.

 

Servering:  Skær kødet på skrå i ca. 2,5 cm. skiver, læg på et fad med kød i den ene side og kartoflerne i den anden side. Saucen i en skål.

 

 

  

Tilbage til arkiv     Til top   Til opskriftindex

 

 

 

 

 

 

Opskrift i PDF

Dessert  151

 

Ingredienser:

Antal personer:4

250 gr.

mascapone

½ stang

vanilje evt. en hel

150 gr.

ladyfingers

1 bg.

æggeblommer pasteuriseret

1 bg.

æggehvider pasteuriseret

70 gr.

sukker

1 dl.

kaffe meget stærk kold

½ dl.

marsala el. anden spiritus

50 gr.

chokolade mørk revet til pynt

Fremgangsmåde: Denne populære italienske dessert kan man godt blive forfalden til.
Start med at lave kaffen og lad den køle af. Når den er kold blandes med spiritussen.             
Skrab vaniljekorn godt af, bland vanilje, æggeblommer og sukker og pisk det rigtig godt sammen til en æggesnaps og bland med mascapone. Pisk æggehvider godt stive og vend dem forsigtigt i cremen.

 Ladyfingers lægges i et lag i et passende stort fad og overdrysses med halvdelen af kaffe/-sprut blandingen. Lad være med at dyppe ladyfingers, bare drys blandingen over med en ske, ellers bliver de for smattede. Smør halvdelen af cremen over og glat den pænt af. Gentag med et lag ladyfingers o.s.v. Læg film over og sæt i køleskab nogle timer, måske natten over. Alternativ i fryser i en time. Inden servering drysses med den revne chokolade.

                             

Tilbage til arkiv     Til top   Til opskriftindex