HOVEDRET  250
Print Opskrift i PDF
Kåldolmer/Hvidkålsrouletter/Lykkepakker
(Kært barn har mange navne) 

 

klik for stort billede

 

Ingredienser:

Antal personer:4

ca. 0,8 kg    hakket kalve- svinekød  
1 stk.  æg  
2 stk.  løg  

1 dl.  

vand, evt. danskvand  
4 spsk.    rasp  

salt og peber, evt. paprika

rapsolie

1 stort

hvidkål

2 spsk.

mel

50 gr.

margarine

4 spsk.

sukker

sovsejævner

4 skv.   godt rugbrød
 

Fremgangsmåde:

Drys 1 tsk. salt og en strøget tsk. peber over farsen, bland kødet med finthakket eller revet  løg, røres rigtig godt med æg, rasp, mel, vand eller danskvand. Hæld ikke alt vandet i af een gang, farsen skal have en fast konsistens. Farsen sættes køligt i min. ½ time.
 
Den nederste del af kålstokken skæres af. (Stik stokken ud som »en gulerod«, så er det lettere at pille de varme blade af)
Hvidkålshovedet koges i letsaltet vand og bladene skæres af, efterhånden som de bliver bløde. Husk at gemme kogevandet til sovsen!
Læg bladene i et dørslag til afdrypning.
Farsen deles i 8-12 portioner, som pakkes ind i et (måske 2) kålblad(e), der ombindes med bomuldsgarn.
Kåldolmerne brunes godt på alle sider i en stegegryde/pande i lidt olie, krydres med salt og peber.

Skær resten af kålen i kvarter og snit den i ca. 1 cm. skiver til brunkålen.

Drys sukkeret jævnt i bunden af gryden og lad det smelte UDEN omrøring, når sukkeret er smeltet røres margarinen i. Den snittede kål hældes i og omrøres godt med en hulske, rør helt i bund så kålen bliver blandet med al karamellen, læg de brunede kåldolmere i kålen, tilsæt ca. 3 dl vand og lad det simre under låg i en times tid. Rør forsigtigt i kålen et par gange.

Kom ca. 6 dl. af vandet fra kålen i en kasserolle, rør 2 spsk. sovsejævner i en kop af væden og rør det ud. Kog vandet op og tilsæt jævningen under omrøring, lad det småkoge i ca. 5 min. tilsæt kulør og smag til med salt og peber.

 Nogle er måske vant til at få kartofler til, men er der for lidt kål kan man evt. servere en god skive ristet rugbrød til.    

        

Tilbage til arkiv     Til top   Til opskriftindex

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESSERT    113
Print Opskrift i PDF

 

Gulerodsdessert

 

klik for stort billede

 

Ingredienser:

Antal personer:4

500 gr.

gulerødder

4 stk.

tvebakker

100 gr.

dajm chokolade

125 gr. 

makroner små

2 tsk.

flormelis

2 tsk.

vaniljesukker

2,5 dl

piskefløde

2,5 dl

creme fraiche 18%
 

Fremgangsmåde: Hak dajm, knus makroner og tvebakker. Bland de 3 dele, læg halvdelen i bunden af et tærtefad, pisk fløden, pisk flormelis og vaniljesukker i, vend creme fraichen i. læg halvdelen ovenpå blandingen i tærtefadet, kom resten af makronblandingen ovenpå fløden, fordel derefter resten af fløden herpå og til sidst den revne gulerod. Sættes gerne på køl et par timer inden servering.

 

Tilbage til arkiv     Til top   Til opskriftindex